Jurnalist, blogger, activist civic și mămică

Majorarea preţului pentru produsele petroliere poate duce la scumpirea unei călătorii în transportul public

point.mdLa  5 decembrie, 3 companii petroliere din Republica Moldova au majorat preţurile pentru produsele petroliere. Astfel, pentru un litru de motorină şi benzină, şoferii plătesc cu circa 40 de bani mai mult şi respectiv cu 80 de bani, acestea ajungând la suma de  14.90 lei şi 13.60 lei.

Motivul invocat de reprezentanţii companiilor petroliere este că preţul pentru un baril de petrol pe piaţa internaţională a atins cifra record de 90 $.  Dar, deşi Agenţia Naţională pentru Reglementarea în Energetică nu se pronunţase asupra înştiinţării făcute de către aceştia cu 2 zile înainte de majorare, tarifele au fost modificate.

Cei mai revoltaţi sunt şoferii. „ E prea de tot. Practic în fiecare lună, trebui să am „plăcuta surpriză” de a mă trezi cu noi preţuri pentru produsele din Petrol. Eu vin în fiecare zi din suburbie, şi deja simt că buzunarul de goleşte mai repede cu câţiva lei”, declară Andrei, şoferul unei maşini de mici dimensiuni.

Aceiaşi părere e susţinută şi de Igor, şoferul unui TIR: „Preţul la petrol o să ajungă în curând ca şi cel din Europa, dar asta deja nu e normal. Pentru că, europenii au salarii şi condiiţii de muncă care le permit să „îşi asigure maşina cu hrană. Noi, încă nu.”

De fapt, aceasta este cea de a şasea majorare din acest an, dar deşi ele au fost precedate şi de ieftiniri, preţul oricum rămâne a fi unul mai mare comparativ cu cel de anul trecut.

Analiştii consideră că reprezentanţii companiilor petroliere s-au grăbit cu majorările, fiincă acestea puteau fi operate după sărbători, întrucât populaţia e „destul de sensibilă” la capitolul cheltuieli în astfel de perioade.

„ Efectele aceastor majorări se vor face simţite, cel mai bine după sărbători, dar în special în primăvară când vor începe lucrările de câmp. Nu este exclus ca să asistăm şi la un alt val de scumpiri până atunci, dacă ar fi să analizăm piaţa externă”, e de părere expertul economic Anatol Câşlaru.

Anume de aceasta se tem agricultorii. „Iarăşi scumpiri??? De unde noi, cei de la ţară, putem găsi bani ca să prelucrăm pamântul? Oare nu de ajuns  că trebuie să plătim pentru seminţele ce le vom pune  în pământ, chiar trebuie să ne asigurăm şi partea tehnică?”, se revoltă Ion, agricultor.

Majorarea a fost efectuată la influenţa pieţei externe, care nu se uită la problemele unei societăţi în parte. Republica Moldova va avea de suferit datorită acestor modificări. Şi asta o constată autorităţile. Întrucât, chiar mâine va avea loc o şedinţă cu privire la urmările ce încep a apărea. Despre aceasta a anunţat ministrul Agriculturii,Valeriu Cosarciuc.

Aşa sau altfel, această majorare deja se face simţită de posesorii de maşini atât de mici dimensiuni, cât şi de cele agricole, dar şi de cei care administrează transportul public. Cei din urmă afirmă însă că „nu este exclus ca următoarele săptămâni, să se modifice şi preţul  pentru o călătorie în transportul public. Acesta poate ajunge pâna la 4-5 lei”, precizează Alexandru Dumeniuc, administrator de rută.

Nu se ştie deocamdată, dacă şi preţul pentru o călătorie în troleibuze se va majora. Directorul RTEC, Gheorge Morgoci nu a precizat încă acesta fapt.

Lasă un comentariu